Pikantne meksykańskie kotleciki z kukurydzą

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • woda - 0.5 szklanek
  • kukurydza z puszki - 1 szklanka
  • olej - 3 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • mąka - 3 łyżki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • mięso mielone - 750 gramów
  • mielony kminek - 0.75 łyżeczek
  • suszone chili - 0.75 łyżeczek
  • czarna fasola w puszce - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj. Fasolę odsącz i rozgnieć widelcem.
  2. Rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż przez chwilę.
  3. Dorzuć fasolę oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  4. Mięso przełóż do miski, dodaj zimną wodę, dokładnie wyrób, po czym dodaj masę fasolową, tartą bułkę oraz kukurydzę i ponownie wyrób. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Mięso podziel na 12 części i formuj okrągłe kotlety.
  6. Obtocz je w mące i smaż na oleju przez 3-4 minuty, aby nabrały brązowego koloru.
  7. Kotlety odsącz z tłuszczu i podawaj na gorącą z sałatką i sosem.