Pikantne meksykańskie kotleciki z kukurydzą

1


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
cebula2 sztuki
woda0.5 szklanek
kukurydza z puszki1 szklanka
olej3 łyżki
pieprz1 szczypta
bułka tarta3 łyżki
sól1 szczypta
mąka3 łyżki
ząbki czosnku2 sztuki
mięso mielone750 gramów
mielony kminek0.75 łyżeczek
suszone chili 0.75 łyżeczek
czarna fasola w puszce 1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj. Fasolę odsącz i rozgnieć widelcem.
Krok 2
Rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż przez chwilę.
Krok 3
Dorzuć fasolę oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Krok 4
Mięso przełóż do miski, dodaj zimną wodę, dokładnie wyrób, po czym dodaj masę fasolową, tartą bułkę oraz kukurydzę i ponownie wyrób. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Mięso podziel na 12 części i formuj okrągłe kotlety.
Krok 6
Obtocz je w mące i smaż na oleju przez 3-4 minuty, aby nabrały brązowego koloru.
Krok 7
Kotlety odsącz z tłuszczu i podawaj na gorącą z sałatką i sosem.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl