Pikantne mule z fasolą

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • posiekane ząbki czosnku - 2 sztuki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • oliwa - 100 mililitrów
  • cebula pokrojona w kostkę - 1 sztuka
  • chilli - 1 szczypta
  • wytrawne wino białe - 0.75 szklanek
  • mule - 1.5 kilogramów
  • pomidory bez skórki posiekane - 5 sztuk
  • fasola czerwona ugotowana - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę smaż na oliwie przez 5 minut.
  2. Dodaj czosnek, chilli i pieprz.
  3. Po chwili dorzuć oczyszczone mule i wlej wino. Gotuj pod przykryciem około 5 minut, potrząsając garnkiem kilka razy, by mule się otworzyły. Te, które pozostaną zamknięte - wyrzuć.
  4. Dodaj pomidory, fasolę i natkę pietruszki, wymieszaj i podgrzej. Dodaj przyprawy.