Pikantne Tacos z kaszottem Meksykańskim i wołowiną
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Chili z Indii Knorr - 2 szczypty
  • mielona wołowina - 150 gramów
  • kumin - 1 łyżeczka
  • kolendra mielona - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • passata pomidorowa - 150 mililitrów
  • mieszanka meksykańska puszka - 200 gramów
  • Kaszotto meksykańskie Knorr - 1 opakowanie
  • kolendra świeża - 1 pęczek
  • muszle do taco - 8 sztuk
  • sałata lodowa - 4 listków
  • pomidory - 2 sztuki
  • serek typu Bieluch - 1 opakowanie
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • ser cheddar - 30 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i przesmaż na oliwie. Dodaj przyprawy i mięso – smaż do odparowania wody. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż chwilę razem.
  2. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr i wlej ok. 250 ml gorącej wody oraz passatę – kaszę gotuj ok. 15 minut, do momentu aż będzie miękka.
  3. Po tym czasie do garnka dodaj odsączona mieszankę meksykańską, całość wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Przygotowane kaszotto nałóż do muszli Tacos i ułóż w naczyniu, w którym będziesz serwować potrawę. Liście sałaty pokrój w cienkie paski, cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pomidory pokrój w drobną kostkę.
  5. Serek połącz z sokiem z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Gotowe Tacos’y podawaj z przygotowanymi składnikami oraz serkiem. Przed podaniem posyp listkami świeżej kolendry.