Pikantny kociołek domowy z chorizo
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • chuda wołowina - 500 gramów
  • ostra kiełbasa chorizo - 200 gramów
  • czerwona papryka - 2 sztuki
  • kiszone ogórki - 4 sztuki
  • duże ziemniaki - 4 sztuki
  • ostra pasta z fermentowanej chili - 1 łyżka
  • marchewka - 2 sztuki
  • kawałek selera naciowego - 3 sztuki
  • ciecierzyca z puszki - 200 gramów
  • pomidory pelatti z puszki - 1 puszka
  • cebula - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • Przyprawa do gulaszu Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w grubą kostkę ok. 2 x 2 cm. Oprósz delikatnie przyprawą Knorr i odłóż na bok.
  2. Kiełbasę pokrój w grube plastry, selera, marchew, cebulę, paprykę, ogórki i ziemniaki pokrój w dużą kostkę podobnej wielkości - 2 x 2 cm. Mięso tuz przed smażeniem obtocz w mące.
  3. Do garnka z grubym dnem wrzuć kiełbasę chorizo, smaż powoli, aż wytopi się z niej tłuszcz. Dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni.
  4. Dodaj selera, cebulę, ziemniaki, marchew, paprykę. Warzywa smaż dłuższą chwilę do zarumienienia. Dodaj dwie szklanki wody i całość duś pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  5. Dodaj wtedy puszkę pomidorów, ogórki, ciecierzycę oraz łyżkę pasty chili. Jeśli uznasz to za konieczne, dodaj jeszcze odrobinę wody. Gulasz duś pod przykryciem, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie, ok. 30 minut.