Pikantny kociołek domowy z chorizo

19


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
chuda wołowina500 gramów
ostra kiełbasa chorizo200 gramów
czerwona papryka2 sztuki
kiszone ogórki4 sztuki
duże ziemniaki4 sztuki
ostra pasta z fermentowanej chili1 łyżka
marchewka2 sztuki
kawałek selera naciowego3 sztuki
ciecierzyca z puszki200 gramów
pomidory pelatti z puszki1 puszka
cebula2 sztuki
mąka pszenna2 łyżki
Przyprawa do gulaszu Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę ok. 2 x 2 cm. Oprósz delikatnie przyprawą Knorr i odłóż na bok.
Krok 2
Kiełbasę pokrój w grube plastry, selera, marchew, cebulę, paprykę, ogórki i ziemniaki pokrój w dużą kostkę podobnej wielkości - 2 x 2 cm. Mięso tuz przed smażeniem obtocz w mące.
Krok 3
Do garnka z grubym dnem wrzuć kiełbasę chorizo, smaż powoli, aż wytopi się z niej tłuszcz. Dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni.
Krok 4
Dodaj selera, cebulę, ziemniaki, marchew, paprykę. Warzywa smaż dłuższą chwilę do zarumienienia. Dodaj dwie szklanki wody i całość duś pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
Krok 5
Dodaj wtedy puszkę pomidorów, ogórki, ciecierzycę oraz łyżkę pasty chili. Jeśli uznasz to za konieczne, dodaj jeszcze odrobinę wody. Gulasz duś pod przykryciem, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie, ok. 30 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl