Pikantny makaron z anchois

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta
  • starty parmezan - 4 łyżki
  • czarne oliwki - 150 gramów
  • kapary - 0.25 szklanek
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • ostra papryczka - 2 sztuki
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • makaron - 400 gramów
  • filety anchois - 4 sztuki
  • pomidory w puszce - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
  2. Papryki umyj, osusz i usuń nasionka, posiekaj w drobną kostkę razem z czosnkiem i natką pietruszki.
  3. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą i duś na małym ogniu przez ok. 5-10 minut.
  4. Anchois pokrój drobno, dodaj do warzyw.
  5. Wymieszaj z połówkami oliwek i kaparami, duś jeszcze przez ok.10 minut, po czym dopraw na ostro do smaku i przełóż do ugotowanego makaronu.
  6. Przed podaniem danie oprósz startym parmezanem.