Przygotowanie |
Krok 1 |
Piersi z kurczaka pokrój pod kątem w plastry. Plastry rozbij młotkiem, formując kształtne medaliony. Mięso oprósz przyprawą do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron.
|
Krok 2 |
Na obsmażonym mięsie ułóż listek bazylii, plaster pomidora i plaster sera.
|
Krok 3 |
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię z mięsem. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Patelnię przykryj i odstaw na bok, aby ser się rozpuścił.
|
Krok 4 |
Pikatę serwuj po trzy, cztery kawałki na porcję, ułożoną na puree ziemniaczanym lub ryżu, obficie polaną kremowym sosem.
Kurczaka możesz w tym przepisie zamienić polędwiczkami wieprzowymi. |