Pikata z kurczaka w kremowym sosie
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 400 gramów
  • Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr - 1 opakowanie
  • śmietana 18% - 180 mililitrów
  • mozzarella - 2 sztuki
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • woda - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pokrój pod kątem w plastry. Plastry rozbij młotkiem, formując kształtne medaliony. Mięso oprósz przyprawą do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron.
  2. Na obsmażonym mięsie ułóż listek bazylii, plaster pomidora i plaster sera.
  3. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię z mięsem. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Patelnię przykryj i odstaw na bok, aby ser się rozpuścił.
  4. Pikatę serwuj po trzy, cztery kawałki na porcję, ułożoną na puree ziemniaczanym lub ryżu, obficie polaną kremowym sosem. Kurczaka możesz w tym przepisie zamienić polędwiczkami wieprzowymi.