Pikata z kurczaka w kremowym sosie

17


Łatwe


15 min.


2 os.

Składniki
piersi z kurczaka400 gramów
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr1 opakowanie
śmietana 18%180 mililitrów
mozzarella2 sztuki
świeża bazylia1 pęczek
Przyprawa do mięs Knorr1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki
woda100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój pod kątem w plastry. Plastry rozbij młotkiem, formując kształtne medaliony. Mięso oprósz przyprawą do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron.
Krok 2
Na obsmażonym mięsie ułóż listek bazylii, plaster pomidora i plaster sera.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię z mięsem. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Patelnię przykryj i odstaw na bok, aby ser się rozpuścił.
Krok 4
Pikatę serwuj po trzy, cztery kawałki na porcję, ułożoną na puree ziemniaczanym lub ryżu, obficie polaną kremowym sosem. Kurczaka możesz w tym przepisie zamienić polędwiczkami wieprzowymi.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl