Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem
  • 20 minut
  • 10 osób
  • Łatwe

Składniki:

    zalewa:
  • woda - 1 litr
  • cukier brązowy - 1 szklanka
  • ocet 10% - 1 szklanka
  • sól - 1.5 łyżek
  • Przyprawa Czerwone Curry Knorr - 1 opakowanie
  • łodyga trawy cytrynowej - 2 sztuki
  • pozostałe składniki:
  • słoik 0,9 l - 4 sztuki
  • ogórek - 1.5 kilogramów
  • szalotka - 16 sztuk
  • Gorczyca z Kanady Knorr - 4 ziarna
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 1 łyżka
  • strąk papryczki chili - 2 sztuki
  • imbir kłącze - 5 cm
  • liście limonki kaffir - 4 sztuki
  • limonka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij tłuczkiem zgrubiałe części trawy cytrynowej. Wodę zagotuj, dodaj brązowy cukier, ocet, sól, przyprawę Czerwone Curry Knorr i trawę cytrynową. Zalewę gotuj 2–3 minuty.
  2. Ogórki umyj, wysusz i pokrój w grube plastry. Szalotkę i imbir obierz. Szalotkę pokrój na ćwiartki, a imbir w plastry. Chili przekrój wzdłuż na pół, a limonkę pokrój w plastry. Wszystkie składniki, razem z gorczycą, listkami limonki kaffir oraz ziarnami czarnego pieprzu, umieść w podobnej ilości w słoikach.
  3. Całość zalej gotującą się zalewą i zakręć. Słoiki ustaw w garnku z wyłożonymi na dnie gazetami. Wszystko zalej gorącą wodą do wysokości ¾ słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj 4 minuty. Po tym czasie wyjmij słoiki i ustaw do góry dnem do wystudzenia.