Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem

7


Łatwe


20 min.


10 os.

Składniki
Zalewa::
woda1 litr
cukier brązowy1 szklanka
ocet 10%1 szklanka
sól1.5 łyżek
Przyprawa Czerwone Curry Knorr1 opakowanie
łodyga trawy cytrynowej2 sztuki
Pozostałe składniki::
słoik 0,9 l4 sztuki
ogórek1.5 kilogramów
szalotka16 sztuk
Gorczyca z Kanady Knorr4 ziarna
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr1 łyżka
strąk papryczki chili2 sztuki
imbir kłącze5 cm
liście limonki kaffir4 sztuki
limonka1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Rozbij tłuczkiem zgrubiałe części trawy cytrynowej. Wodę zagotuj, dodaj brązowy cukier, ocet, sól, przyprawę Czerwone Curry Knorr i trawę cytrynową. Zalewę gotuj 2–3 minuty.
Krok 2
Ogórki umyj, wysusz i pokrój w grube plastry. Szalotkę i imbir obierz. Szalotkę pokrój na ćwiartki, a imbir w plastry. Chili przekrój wzdłuż na pół, a limonkę pokrój w plastry. Wszystkie składniki, razem z gorczycą, listkami limonki kaffir oraz ziarnami czarnego pieprzu, umieść w podobnej ilości w słoikach.
Krok 3
Całość zalej gotującą się zalewą i zakręć. Słoiki ustaw w garnku z wyłożonymi na dnie gazetami. Wszystko zalej gorącą wodą do wysokości ¾ słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj 4 minuty. Po tym czasie wyjmij słoiki i ustaw do góry dnem do wystudzenia.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl