| |||||||||
| Składniki | ||
| ryż jaśminowy | 400 gramów | |
| Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr | 1 sztuka | |
| marchewka starta | 200 gramów | |
| por pokrojony w plastry | 100 gramów | |
| cebula pokrojona w drobną kostkę | 200 gramów | |
| jagnięcina pokrojona w kostkę | 300 gramów | |
| czosnek posiekany | 1 sztuka | |
| szafran | 1 łyżeczka | |
| kmin rzymski | 1 łyżeczka | |
| kolendra | 1 łyżeczka | |
| ostra papryka chili posiekana z pestkami w kostkę | 1 sztuka | |
| olej słonecznikowy | 50 mililitrów | |
| pęczek natki kolendry | 1 sztuka | |
| pokruszone orzechy ziemne | 100 gramów | |
| woda | 1 litr |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zagotuj litr wody z kostką Knorr. Następnie ugotuj w niej ryż. |
| Krok 2 |
| Na patelni usmaż mięso jagnięce – powinno być chrupkie. Dodaj do niego cebulę, marchew, czosnek, pora i ostrą paprykę. Smaż tak długo, aż produkty prawie zupełnie się usmażą. |
| Krok 3 |
| Dodaj pokruszone orzechy, kumin i kolendrę w proszku, szafran, przyprawy. Smaż krótką chwilę, następnie dodaj ryż i wymieszaj go dokładnie z innymi składnikami. |
| Krok 4 |
| Tuż przed podaniem ryż dopraw do smaku natką kolendry. |
| Autor: Piotr Murawski |