|
Składniki | ||
ryż jaśminowy | 400 gramów | |
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr | 1 sztuka | |
marchewka starta | 200 gramów | |
por pokrojony w plastry | 100 gramów | |
cebula pokrojona w drobną kostkę | 200 gramów | |
jagnięcina pokrojona w kostkę | 300 gramów | |
czosnek posiekany | 1 sztuka | |
szafran | 1 łyżeczka | |
kmin rzymski | 1 łyżeczka | |
kolendra | 1 łyżeczka | |
ostra papryka chili posiekana z pestkami w kostkę | 1 sztuka | |
olej słonecznikowy | 50 mililitrów | |
pęczek natki kolendry | 1 sztuka | |
pokruszone orzechy ziemne | 100 gramów | |
woda | 1 litr |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Zagotuj litr wody z kostką Knorr. Następnie ugotuj w niej ryż. |
Krok 2 |
Na patelni usmaż mięso jagnięce – powinno być chrupkie. Dodaj do niego cebulę, marchew, czosnek, pora i ostrą paprykę. Smaż tak długo, aż produkty prawie zupełnie się usmażą. |
Krok 3 |
Dodaj pokruszone orzechy, kumin i kolendrę w proszku, szafran, przyprawy. Smaż krótką chwilę, następnie dodaj ryż i wymieszaj go dokładnie z innymi składnikami. |
Krok 4 |
Tuż przed podaniem ryż dopraw do smaku natką kolendry. |
Autor: Piotr Murawski |