Pilaw po mongolsku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż jaśminowy - 400 gramów
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 1 sztuka
  • marchewka starta - 200 gramów
  • por pokrojony w plastry - 100 gramów
  • cebula pokrojona w drobną kostkę - 200 gramów
  • jagnięcina pokrojona w kostkę - 300 gramów
  • czosnek posiekany - 1 sztuka
  • szafran - 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • kolendra - 1 łyżeczka
  • ostra papryka chili posiekana z pestkami w kostkę - 1 sztuka
  • olej słonecznikowy - 50 mililitrów
  • pęczek natki kolendry - 1 sztuka
  • pokruszone orzechy ziemne - 100 gramów
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj litr wody z kostką Knorr. Następnie ugotuj w niej ryż.
  2. Na patelni usmaż mięso jagnięce – powinno być chrupkie. Dodaj do niego cebulę, marchew, czosnek, pora i ostrą paprykę. Smaż tak długo, aż produkty prawie zupełnie się usmażą.
  3. Dodaj pokruszone orzechy, kumin i kolendrę w proszku, szafran, przyprawy. Smaż krótką chwilę, następnie dodaj ryż i wymieszaj go dokładnie z innymi składnikami.
  4. Tuż przed podaniem ryż dopraw do smaku natką kolendry.