Pilaw po mongolsku

11


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
ryż jaśminowy400 gramów
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr1 sztuka
marchewka starta 200 gramów
por pokrojony w plastry100 gramów
cebula pokrojona w drobną kostkę200 gramów
jagnięcina pokrojona w kostkę300 gramów
czosnek posiekany 1 sztuka
szafran1 łyżeczka
kmin rzymski1 łyżeczka
kolendra1 łyżeczka
ostra papryka chili posiekana z pestkami w kostkę1 sztuka
olej słonecznikowy50 mililitrów
pęczek natki kolendry1 sztuka
pokruszone orzechy ziemne100 gramów
woda1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Zagotuj litr wody z kostką Knorr. Następnie ugotuj w niej ryż.
Krok 2
Na patelni usmaż mięso jagnięce – powinno być chrupkie. Dodaj do niego cebulę, marchew, czosnek, pora i ostrą paprykę. Smaż tak długo, aż produkty prawie zupełnie się usmażą.
Krok 3
Dodaj pokruszone orzechy, kumin i kolendrę w proszku, szafran, przyprawy. Smaż krótką chwilę, następnie dodaj ryż i wymieszaj go dokładnie z innymi składnikami.
Krok 4
Tuż przed podaniem ryż dopraw do smaku natką kolendry.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl