Pilaw z baraniny uzbecki

Składniki:

  • baranina - 600 gramów
  • ryż - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
  • marchew - 3 sztuki
  • cebula - 4 sztuki
  • suszone morele - 100 gramów
  • anyż - 0.5 łyżeczek
  • berberys - 1 łyżeczka
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ryż namocz 2 godziny w wodzie. Cebulę i marchewki pokrój w słupki.
  2. Mięso pokrój w kostkę i oprósz Przyprawą do mięs Knorr.
  3. Mięso podrumień na mocnym ogniu, dodaj marchewkę i cebulę, ogień zmniejsz i nadal smaż.
  4. Wlej 1 litr wody, namoczony ryż, anyżek, berberys, pieprz i morele. Gotuj póki woda nie wyparuje.
  5. Następnie zgarnij pilaw łyżką cedzakową do środka by powstała górka, nakłuj w kilku miejscach przykryj i trzymaj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
  6. Pilaw przełóż na półmisek tak, by mięso było na wierzchu, skrop cytryna.