Pita z chińskimi pulpecikami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone drobiowe - 300 gramów
  • chińska mieszanka warzyw - 200 gramów
  • Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 300 mililitrów
  • kapusta pekińska - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • Chili z Indii Knorr - 1 szczypta
  • chlebek pita - 4 sztuki
  • olej sezamowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski i połącz z jajkiem, posiekaną kolendrą oraz chili. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z mięsa uformuj nieduże klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na pergaminie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 12 minut.
  3. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody.
  4. Na lekko rozgrzanym oleju przesmaż posiekany czosnek i dodaj warzywa. Całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5-8 minut.
  5. Gdy klopsiki będą gotowe, dodaj je do sosu i wymieszaj.
  6. Chlebki pita opiecz na suchej patelni. Następnie rozetnij, aby powstały kieszenie. Napełnij je drobno pokrojoną kapustą oraz klopsikami z warzywami i natychmiast podawaj.