Pita z jagnięciną i warzywami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • chlebek pita - 3 sztuki
  • łopatka jagnięca - 500 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • kwaśna śmietana - 100 mililitrów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • cytryna - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • kilka listków sałaty
  • ogórek - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • ser żółty tarty - 150 gramów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w paski i zamarynuj w przyprawie Knorr.
  2. Następnie rozgrzej mocno olej na patelni i podsmaż mięso. Gdy będzie rumiane, dodaj posiekany czosnek i smaż całość, aż nabierze mocno rumianych kolorów.
  3. Po usmażeniu przełóż mięso do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  4. Chlebek pita połóż na grillu na kilka minut z każdej strony.
  5. Porwij liście sałaty, ogórka pokrój w plastry, pomidora i cebulę na pół plastry.
  6. Nakładaj warzywa i mięso do chlebka pita. Podawaj oddzielnie ze startym serem i kwaśną śmietaną.