Pizza 4 sery z szynką

19


Łatwe


60 min.


2 os.

Składniki
szynka parmeńska4 plastry
ser pleśniowy np. Lazur70 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
ser żółty70 gramów
mozzarella w kulkach1 sztuka
ser mimolette w plastrach70 gramów
czosnek w ząbkach2 sztuki
Oregano z Turcji Knorr1 łyżka
świeża bazylia10 sztuk
oliwa z oliwek1 łyżka
ciepła woda125 mililitrów
Ciasto do pizzy:
mąka1 kilogram
woda500 mililitrów
cukier25 gramów
sól20 gramów
olej50 mililitrów
drożdże8 gramów
Sos:
koncentrat pomidorowy100 gramów
cukier1 łyżeczka
sól1 łyżeczka
Oregano z Turcji Knorr2 łyżeczki
woda30 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Przygotuj dodatki: czosnek posiekaj, szynkę pokrój na mniejsze części, żółty ser zetrzyj, mozzarellę pokrój w plastry.
Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki). Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz.
Krok 5
Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg.
Krok 6
Równomiernie rozłóż na sosie czosnek, posyp żółtym serem. Na nim rozłóż równomiernie plastry sera mozzarella i mimolette oraz pokruszonym lazurem.
Krok 7
Rozłóż szynkę, oprósz oregano. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz pizzę około 15 minut. Podawaj obłożoną listkami bazylii.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl