Przygotowanie |
Krok 1 |
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. |
Krok 2 |
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę Knorr i dopraw pieprzem do smaku. |
Krok 3 |
Przygotuj dodatki: czosnek posiekaj, szynkę pokrój na mniejsze części, żółty ser zetrzyj, mozzarellę pokrój w plastry. |
Krok 4 |
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki). Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz. |
Krok 5 |
Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg. |
Krok 6 |
Równomiernie rozłóż na sosie czosnek, posyp żółtym serem. Na nim rozłóż równomiernie plastry sera mozzarella i mimolette oraz pokruszonym lazurem. |
Krok 7 |
Rozłóż szynkę, oprósz oregano. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz pizzę około 15 minut. Podawaj obłożoną listkami bazylii. |