Pizza Carbonara
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wędzony boczek - 300 gramów
  • śmietana 12 lub 18 % - 200 mililitrów
  • woda - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • drożdże - 40 gramów
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • mozarella - 400 gramów
  • suszone oregano - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i 150 ml wody zmiksowałam w robocie. Uformowałam z niego 2 kulki, posmarowałam resztą oliwy i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
  2. Kulki ciasta rozwałkowałam na okrągłe placki i odstawiłam jeszcze na kwadrans.
  3. Boczek pokroiłam w kwadratowe plasterki wzdłuż krótszego boku i delikatnie podsmażyłam, żeby wytopić zbędny tłuszcz.
  4. Fix Spaghetti Carbonara rozmieszałam ze 100 ml wody i śmietaną, gotowałam około 2 minut, aż mocno zgęstniał i lekko przestudzony ponownie rozmieszałam z jajkiem.
  5. Gotowym sosem posmarowałam obie pizze, porozrzucałam na nich plasterki podsmażonego boczku i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypałam roztartym w dłoniach oregano.
  6. Pizze piekłam około kwadransa w 200 stopniach celsjusza.