Pizza Carbonara

8


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
wędzony boczek300 gramów
śmietana 12 lub 18 % 200 mililitrów
woda1 szklanka
mąka pszenna2 szklanki
drożdże40 gramów
oliwa z oliwek100 mililitrów
mozarella400 gramów
suszone oregano1 łyżeczka
sól1 łyżeczka
jajko1 sztuka
Fix Spaghetti Carbonara Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę, drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i 150 ml wody zmiksowałam w robocie. Uformowałam z niego 2 kulki, posmarowałam resztą oliwy i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Kulki ciasta rozwałkowałam na okrągłe placki i odstawiłam jeszcze na kwadrans.
Krok 3
Boczek pokroiłam w kwadratowe plasterki wzdłuż krótszego boku i delikatnie podsmażyłam, żeby wytopić zbędny tłuszcz.
Krok 4
Fix Spaghetti Carbonara rozmieszałam ze 100 ml wody i śmietaną, gotowałam około 2 minut, aż mocno zgęstniał i lekko przestudzony ponownie rozmieszałam z jajkiem.
Krok 5
Gotowym sosem posmarowałam obie pizze, porozrzucałam na nich plasterki podsmażonego boczku i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypałam roztartym w dłoniach oregano.
Krok 6
Pizze piekłam około kwadransa w 200 stopniach celsjusza.
Autor: Wiedźma WisienkaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl