Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę, drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i 150 ml wody zmiksowałam w robocie. Uformowałam z niego 2 kulki, posmarowałam resztą oliwy i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. |
Krok 2 |
Kulki ciasta rozwałkowałam na okrągłe placki i odstawiłam jeszcze na kwadrans. |
Krok 3 |
Boczek pokroiłam w kwadratowe plasterki wzdłuż krótszego boku i delikatnie podsmażyłam, żeby wytopić zbędny tłuszcz. |
Krok 4 |
Fix Spaghetti Carbonara rozmieszałam ze 100 ml wody i śmietaną, gotowałam około 2 minut, aż mocno zgęstniał i lekko przestudzony ponownie rozmieszałam z jajkiem. |
Krok 5 |
Gotowym sosem posmarowałam obie pizze, porozrzucałam na nich plasterki podsmażonego boczku i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypałam roztartym w dłoniach oregano. |
Krok 6 |
Pizze piekłam około kwadransa w 200 stopniach celsjusza. |