Pizza di Diabolo
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • starty parmezan - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • szynka gotowana - 5 plastrów
  • kiełbasa pepperoni - 5 plastrów
  • tabasco - 1 łyżka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • mąka do podsypania ciasta - 50 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieczarki - 100 gramów
  • papryczka jalapeno - 1 sztuka
  • ciasto do pizzy
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów
  • sos
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 2 łyżeczki
  • woda - 30 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
  2. Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek dodaj mini kostkę czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
  3. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
  4. Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
  5. Wierzch pizzy posyp tartym serem, ułóż na nim plastry cebuli, pieczarek, szynkę, posiekaną jalapeno oraz kiełbasę pepperoni. Skrop sosem tabasco.
  6. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut.