Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj miskę i połącz w niej wszystkie składniki na ciasto na pizzę domową. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i jednolite. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i postaw w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, aż ciasto wyrośnie. |
Krok 2 |
Przygotuj sos do pizzy. W rondelku podgrzej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i Przyprawę Włoskie Zioła Knorr. Wymieszane składniki doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw do ostygnięcia. |
Krok 3 |
Przygotuj warzywa. Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w paski, a oliwki na małe połówki lub krążki. W paski pokrój także szynkę. |
Krok 4 |
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki). |
Krok 5 |
Podwiń lekko brzegi ciasta, aby sos nie wypłynął na zewnątrz. Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg i posyp pizzę startym serem. |
Krok 6 |
Równomiernie rozłóż szynkę, pieczarki, paprykę i oliwki. Następnie nagrzej piekarnik do 220°C i piecz pizzę około 15 minut. Smacznego! |