Pizza domowa - VIDEO

163


Łatwe


60 min.


2 os.

Składniki
pieczarki5 sztuk
chuda szynka4 plastry
zielona papryka0.5 sztuk
oliwki5 sztuk
ser mozzarella, starty1 opakowanie
Ciasto:
mąka500 gramów
woda500 mililitrów
cukier10 gramów
sól5 gramów
olej lub oliwa z oliwek50 mililitrów
drożdże instant8 gramów
Sos:
koncentrat pomidorowy100 gramów
cukier5 gramów
sól5 gramów
Oregano z Turcji Knorr2 łyżeczki
woda30 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą w misce i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 10 minut do lodówki, po tym czasie wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Pokrój pieczarki w plastry, szynkę i paprykę w paski, a oliwki na małe połówki lub krążki.
Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki).
Krok 5
Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz. Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg i posyp pizzę startym serem. 
Krok 6
Równomiernie rozłóż szynkę, pieczarki, paprykę i oliwki. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz pizzę około 15 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl