Pizza domowa - VIDEO

169


Łatwe


60 min.


2 os.

Składniki
pieczarki5 sztuk
chuda szynka4 plastry
zielona papryka0.5 sztuk
oliwki5 sztuk
ser mozzarella, starty1 opakowanie
Ciasto:
mąka500 gramów
woda500 mililitrów
cukier10 gramów
sól5 gramów
olej lub oliwa z oliwek50 mililitrów
drożdże instant8 gramów
Sos:
koncentrat pomidorowy100 gramów
cukier5 gramów
sól5 gramów
Knorr Przyprawa Włoskie Zioła2 łyżki
woda30 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj miskę i połącz w niej wszystkie składniki na ciasto na pizzę domową. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i jednolite. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i postaw w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, aż ciasto wyrośnie.
Krok 2
Przygotuj sos do pizzy. W rondelku podgrzej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i Przyprawę Włoskie Zioła Knorr. Wymieszane składniki doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Przygotuj warzywa. Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w paski, a oliwki na małe połówki lub krążki. W paski pokrój także szynkę.
Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki).
Krok 5
Podwiń lekko brzegi ciasta, aby sos nie wypłynął na zewnątrz. Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg i posyp pizzę startym serem.
Krok 6
Równomiernie rozłóż szynkę, pieczarki, paprykę i oliwki. Następnie nagrzej piekarnik do 220°C i piecz pizzę około 15 minut. Smacznego!
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl