Pizza farmerska
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pieczarki - 200 gramów
  • szynka - 5 plastrów
  • tarty żółty ser - 1 szklanka
  • oliwki czarne - 20 sztuk
  • kapary - 1 łyżka
  • papryka (czerwona, zielona lub żółta) - 1 sztuka
  • cebula - 1 szt. - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki
  • ciasto do pizzy:
  • mąka - 1 kilogram
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów
  • sos do pizzy:
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • oregano - 2 łyżeczki
  • woda - 30 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.
  2. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
  3. Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w paski pozbywając się gniazda nasiennego..
  4. Stolnice lub blat stołu podsyp mąka połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
  5. Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 cm odstępu od rantu. Posyp serem.
  6. Na pizzy ułóż szynkę i posyp równomiernie warzywami i dodaj na koniec rozkruszoną mini kostkę Knorr. Piecz 20 min w 180 C