Pizza farmerska

5


Średnie


45 min.


2 os.

Składniki
pieczarki200 gramów
szynka5 plastrów
tarty żółty ser1 szklanka
oliwki czarne20 sztuk
kapary1 łyżka
papryka (czerwona, zielona lub żółta)1 sztuka
cebula - 1 szt.1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr2 sztuki
ciasto do pizzy:
mąka1 kilogram
olej50 mililitrów
drożdże8 gramów
sos do pizzy:
koncentrat pomidorowy100 gramów
cukier1 łyżeczka
sól1 łyżeczka
oregano2 łyżeczki
woda30 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w paski pozbywając się gniazda nasiennego..
Krok 4
Stolnice lub blat stołu podsyp mąka połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
Krok 5
Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 cm odstępu od rantu. Posyp serem.
Krok 6
Na pizzy ułóż szynkę i posyp równomiernie warzywami i dodaj na koniec rozkruszoną mini kostkę Knorr. Piecz 20 min w 180 C
Autor: Grace w kuchniPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl