Pizza frutti di mare

9


Łatwe


45 min.


3 os.

Składniki
owoce morza mix100 gramów
starty ser mozzarella200 gramów
cebula1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr3 sztuki
pomidory malinowe200 gramów
ząbki czosnku3 sztuki
oliwa z oliwek2 łyżki
mąka do podsypania ciasta50 gramów
Ciasto do pizzy:
mąka1 kilogram
woda500 mililitrów
cukier25 gramów
sól20 gramów
olej50 mililitrów
drożdże8 gramów
Sos do pizzy:
koncentrat pomidorowy100 gramów
cukier1 łyżka
sól1 łyżeczka
Oregano z Turcji Knorr2 łyżeczki
woda30 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj, pomidorki pokrój na połówki.
Krok 2
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 3
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostki czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 4
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
Krok 5
Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
Krok 6
Na wierzchu pizzy ułóż tarty ser mozzarella oraz niewielką ilość cebuli i czosnku. Na wierzchu poukładaj owoce morza oraz połówki pomidorów malinowych. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut. Pizzę przed podaniem polej kilkoma kroplami oliwy.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl