Pizza Grecka

30


Łatwe


45 min.


3 os.

Składniki
ser feta200 gramów
czerwona cebula1 sztuka
czerwona papryka50 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
żółta papryka50 gramów
zielona papryka50 gramów
pomidorki malinowe100 gramów
oliwki100 gramów
czerwone chilli 1 sztuka
suszone oregano1 łyżka
mąka do podsypania ciasta50 gramów
oliwa z oliwek2 łyżki
ser żółty200 gramów
Sos do pizzy:
koncentrat pomidorowy100 gramów
cukier1 łyżeczka
sól1 łyżeczka
suszone oregano2 łyżeczki
woda30 mililitrów
Ciasto:
mąka1 kilogram
woda500 mililitrów
cukier25 gramów
sól20 gramów
olej50 mililitrów
drożdże25 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj składniki na pizzę. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a papryczkę chili w drobne plasterki.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy włóż do miseczki i bardzo dokładnie połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj Przyprawę w minikostkach czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Przygotuj stolnicę. Do mąki dodaj sól i dokładnie wymieszaj. W szklankę nalej 50 ml wody, dodaj drożdże i cukier – wymieszaj i odstaw na kilka minut. Następnie stopniowo dodawaj do mąki wodę z drożdżami i zagniataj ciasto. Gotowe ciasto skrop wodą i odstaw do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
Krok 4
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, wyłóż wyrośnięte ciasto – rozwałkuj lub uformuj placek na pizzę ręcznie. Placek powinien mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
Krok 5
Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka, tak żeby brzegi pizzy pozostały suche.
Krok 6
Wierzch pizzy posyp tartym serem, ułóż kawałki kolorowej papryki, cebulę, pomidorki koktajlowe, ostrą papryczkę chilli i oliwki. Całość po wierzchu posyp serem feta i wstaw do piekarnika.
Krok 7
Piecz pizzę w nagrzanym do 200°C piekarniku około 20 minut. Grecka pizza doskonale smakuje polana po wierzchu oliwą z oliwek i posypana posiekanym oregano.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl