Pizza Grecka

25


Łatwe


45 min.


3 os.

Składniki
ser feta200 gramów
czerwona cebula1 sztuka
czerwona papryka50 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
żółta papryka50 gramów
zielona papryka50 gramów
pomidorki malinowe100 gramów
oliwki100 gramów
czerwone chilli 1 sztuka
Oregano z Turcji Knorr1 łyżka
mąka do podsypania ciasta50 gramów
oliwa z oliwek2 łyżki
ser żółty200 gramów
Sos do pizzy:
koncentrat pomidorowy100 gramów
cukier1 łyżeczka
sól1 łyżeczka
Oregano z Turcji Knorr2 łyżeczki
woda30 mililitrów
Ciasto:
mąka1 kilogram
woda500 mililitrów
cukier25 gramów
sól20 gramów
olej50 mililitrów
drożdże25 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Papryki pokrój w dużą kostkę. Pomidorki pokrój na połówki, podobnie oliwki, cebulę i chilli pokrój w plasterki.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 4
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
Krok 5
Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
Krok 6
Wierzch pizzy posyp tartym serem, ułóż kawałki kolorowej papryki, cebuli, pomidorków malinowych, ostrej chilli i oliwek. Całość po wierzchu posyp serem feta.
Krok 7
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek i posiekanym oregano.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl