Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj składniki na pizzę. Paprykę pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a papryczkę chili w drobne plasterki. |
Krok 2 |
Składniki na sos do pizzy włóż do miseczki i bardzo dokładnie połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj Przyprawę w minikostkach czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku. |
Krok 3 |
Przygotuj stolnicę. Do mąki dodaj sól i dokładnie wymieszaj. W szklankę nalej 50 ml wody, dodaj drożdże i cukier – wymieszaj i odstaw na kilka minut. Następnie stopniowo dodawaj do mąki wodę z drożdżami i zagniataj ciasto. Gotowe ciasto skrop wodą i odstaw do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. |
Krok 4 |
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, wyłóż wyrośnięte ciasto – rozwałkuj lub uformuj placek na pizzę ręcznie. Placek powinien mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości. |
Krok 5 |
Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka, tak żeby brzegi pizzy pozostały suche. |
Krok 6 |
Wierzch pizzy posyp tartym serem, ułóż kawałki kolorowej papryki, cebulę, pomidorki koktajlowe, ostrą papryczkę chilli i oliwki. Całość po wierzchu posyp serem feta i wstaw do piekarnika. |
Krok 7 |
Piecz pizzę w nagrzanym do 200°C piekarniku około 20 minut. Grecka pizza doskonale smakuje polana po wierzchu oliwą z oliwek i posypana posiekanym oregano. |