Przygotowanie |
Krok 1 |
Aby przygotować ciasto na pizzę, na stolnicy lub blacie uformuj kopiec z mąki. Zrób głębienie na środku, dodaj sól oraz olej. W szklance dokładnie wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Stopniowo dodawaj zaczyn z drożdży do mąki i zagniataj ciasto, które powinno mieć jednolitą konsystencję i być elastyczne. Gotowe ciasto delikatnie posmaruj wodą i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. |
Krok 2 |
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj Przyprawę w minikostkach czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku. |
Krok 3 |
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż wyrośnięte ciasto, rozwałkuj je lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 1 centymetr grubości i 28 centymetrów średnicy. |
Krok 4 |
Placek umieść na blasze do pieczenia i posmaruj wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym z oregano, starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka. |
Krok 5 |
Na wierzchu pizzy ułóż starty ser żółty, kawałki szynki i ananasa. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku około 15 minut. |