Pizza hawajska
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • starty ser mozzarella - 200 gramów
  • szynka konserwowa - 300 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • ananasy z puszki - 200 gramów
  • mąka do podsypania ciasta - 50 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • ciasto do pizzy
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów
  • sos
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 2 łyżeczki
  • woda - 30 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
  2. Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostki czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
  3. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
  4. Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
  5. Na wierzchu pizzy ułóż starty ser, szynkę i kawałki ananasa. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut.