Pizza Meksykańska
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • starty ser mozzarella - 100 gramów
  • oscypek - 100 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • boczek w plastrach - 150 gramów
  • fasola czerwona puszka - 1 sztuka
  • mąka do podsypania ciasta - 50 gramów
  • sos do pizzy
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 2 łyżeczki
  • woda - 30 mililitrów
  • ciasto
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
  2. Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostki czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
  4. Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
  5. Pizzę posyp serem, ułóż plastry boczku pokrojone na 3 części i plastry oscypka, posyp odsączoną fasolą. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut.