Pizza na spodzie z kaszotta - VIDEO

1


Łatwe


30 min.


2 os.

Składniki
Spód pizzy::
Placki z kuskusu Knorr1 opakowanie
jajko1 sztuka
mąka z ciecierzycy 50 gramów
Sos do pizzy::
pomidory z puszki100 gramów
zioła prowansalskie1 łyżka
granulowany czosnek0.25 łyżeczek
pieprz czarny mielony0.25 łyżeczek
suszona cebula1 łyżka
oliwa2 łyżki
Składniki na top pizzy::
mozzarella80 gramów
rukola100 gramów
pomidorki koktajlowe100 gramów
kiełbasa chorizo100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr na placki zalej 200ml zimnej wody, zagotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Odstaw ją na bok aby wystygła.
Krok 2
Do przestudzonej kaszy dodają mąkę i jajko, całość wymieszaj, jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj więcej mąki, aż uzyskasz odpowiednią gęstość. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na cienki około 0,5 cm placek, przełóż go na blachę do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Krok 3
W garnku wymieszaj wszystkie składniki na sos i gotuj pod przykryciem 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i ewentualnie szczyptą cukru. Gotowy sos wylej na rozwałkowane ciasto i rozsmaruj po całej jego powierzchni.
Krok 4
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, kiełbasę pokrój w cienkie plastry. Na pizzy równomiernie rozsyp mozzarellę, ułóż pomidorki i kiełbasę. Całość wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu posyp gotową pizze liściami rukoli.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl