Pizza pepperoni
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • czerwona papryka chilli - 1 sztuka
  • ser mozzarella - 100 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • kiełbasa pepperoni w plastrach - 200 gramów
  • ciasto
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów
  • sos do pizzy
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • woda - 30 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kęsy ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
  2. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 centymetr odstępu od rantu placka.
  3. Na wierzchu pizzy ułóż tarty ser mozzarella oraz niewielką ilość papryki chilli, ułóż plastry kiełbasy i cebuli i posyp rozkruszoną mini kostką Knorr. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut.