Przygotowanie |
Krok 1 |
Do odpowiedniej miseczki nalej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki. |
Krok 2 |
Przygotowane w ten sposób ciasto na pizzę z drożdżami odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło. |
Krok 3 |
Wyrośnięte ciasto drożdżowe na pizzę podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczka. |
Krok 4 |
Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej okrągły kształt. |
Krok 5 |
Ciasto drożdżowe na pizzę posmaruj sosem (zobacz przepis na sos do pizzy), nałóż odpowiednie składniki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. |