Pizza – Podstawowa receptura na ciasto - VIDEO
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeże drożdże - 25 gramów
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 700 gramów
  • ciepła woda - 250 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Do odpowiedniej miseczki nalej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.
  2. Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczka.
  4. Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej okrągły kształt.
  5. Ciasto posmaruj sosem (zobacz przepis na sos do pizzy), nałóż odpowiednie składniki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.