Pizza Primavera
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marchew - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • bazylia - 0.5 łyżeczek
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • kilka listków świeżej bazylii
  • starty ser mozzarella - 100 gramów
  • starty parmezan - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • mąka do podsypania
  • olej - 1 łyżka
  • sos do pizzy
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 2 łyżeczki
  • woda - 30 mililitrów
  • ciasto
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając je na stolnicy. Odstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą. Po 10 min. wyjmij do wyrośnięcia i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 min.
  2. Szpinak zblanszuj w osolonej wodzie, odcedź i pokrój w cienkie paski. Boczek pokrój na 3 części, a następnie usmaż na patelni.
  3. Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj przyprawę w mini kostkach Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką. Połóż kawałki ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
  5. Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować 1 cm odstępu od brzegu placka.
  6. Pizzę posyp serem, ułóż plastry pepperoni, kawałki boczku i posyp szpinakiem. Piecz 20 min w 180 °C. Pizzę podawaj skropioną oliwą z oliwek.