Pizza-przekąski po polsku
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta biała - 100 gramów
  • pieczarki - 150 gramów
  • cebula średnia - 1 sztuka
  • Gorący Kubek Knorr Barszcz czerwony - 1 opakowanie
  • kiełbasa (kabanos) - 100 gramów
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • ciasto na pizze:
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkować i dusić na oliwie (w razie potrzeby podlać wodą). Dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach i cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz kiełbasę, również pokrojoną w kostkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić do momentu kiedy kapusta będzie miękka. Ostudzić.
  2. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.
  3. Piec około 15 minut w 200 stopniach. Podawać z filiżanką barszczu Knorr.