Pizza salami

Składniki:

  • pomidor - 300 gramów
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 2 łyżki
  • mleko - 4 łyżki
  • czarne oliwki - 1 opakowanie
  • mąka - 125 gramów
  • oliwa - 1 łyżka
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • mozzarella - 150 gramów
  • drożdże - 10 gramów
  • salami - 75 gramów
  • pasta sardelowa - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodaj szczyptę soli i odrobinę oliwy, zagnieć na jednolite, gładkie cisto i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Ponownie zagnieć, rozwałkuj i przełóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
  3. osmaruj ciasto warstwą pasty sardelowej. Pokrój pomidory w plastry i ułóż na cieście. Oprósz solą, pieprzem i ziołami.
  4. Przykryj warstwą salami i oliwkami, skrop oliwą i piecz pizzę przez 30-40 minut w temperaturze 220 stopni.