Pizza serowa z bazylią

Składniki:

  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pokrojona w paseczki bazylia (kilka listków) - 4 łyżki
  • parmezan starty - 5 łyżek
  • mozzarella - 250 gramów
  • ciasto na pizze - 500 gramów
  • ricotta - 150 gramów
  • ser pecorino - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek zmiażdż, wymieszaj z oliwą i posmaruj gotowe ciasto na pizze.
  2. Mozzarellę pokrój w paski i ułóż na cieście. Posyp serem pecorino.
  3. Nałóż ricottę i posyp startym parmezanem.
  4. Piecz około 20 minut w temperaturze 220 stopni.
  5. W czasie pieczenia smaruj pizzę oliwą z czosnkiem. Posyp posiekaną bazylią.