Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj składniki warzywne na pizzę. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół, oliwki także przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. |
Krok 2 |
Przygotuj ciasto na pizzę. Na stolnicy lub blacie uformuj kopiec z mąki. Zrób głębienie na środku, dodaj sól oraz olej. W szklance dokładnie wymieszaj letnią wodę z drożdżami i cukrem. Stopniowo dodawaj drożdżowy zaczyn do mąki i zagniataj ciasto. Jego konsystencja powinna być jednolita i elastyczna. Gotowe ciasto możesz delikatnie skropić wodą, a następnie odstawić je na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. |
Krok 3 |
Składniki na sos do pizzy umieść w miseczce i połącz ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj. |
Krok 4 |
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 1 centymetr grubości. Ciasto możesz podzielić też na kilka mniejszych kawałków i przygotować mini pizze w gotowych porcjach dla każdego. |
Krok 5 |
Placki na pizzę wyłóż na blachę do pieczenia, posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, posyp startym serem, ułóż pomidory, oliwki i cebulę, Filety anchois wyjmij z puszki i odsącz, a następnie równomiernie poukładaj na pizzy. |
Krok 6 |
Pizzę sycylijską piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut. Pizzę podawaj skropioną po wierzchu oliwą z oliwek. |