Pizza sycylijska
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • starty ser mozzarella - 200 gramów
  • pomidorki malinowe - 150 gramów
  • czarne oliwki - 40 gramów
  • anchois - 6 sztuk
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sos do pizzy
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 2 łyżeczki
  • woda - 30 mililitrów
  • ciasto
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki i oliwki pokrój na połówki. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
  3. Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek dodaj mini kostki czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
  4. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
  5. Posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, posyp po wierzchu serem, ułóż pomidory, oliwki, cebulę i anchois.
  6. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek.