Pizza Toscana z białymi szparagami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna - 500 gramów
  • drożdże - 3 gramy
  • sól - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - 250 mililitrów
  • oliwa z oliwek z ziołami - 3 łyżki
  • Sos spaghetti toscana Knorr - 1 sztuka
  • szparagi białe - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu podrosnąć.
  3. Włączamy piekarnik do rozgrzania (kamień do pieczenia rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach).
  4. Szparagi obieramy do 3/4 wysokości i kroimy w podłużne plastry.
  5. Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy lub na blachę do pieczenia, rozsmarowujemy sos spaghetti toscana Knorr i układamy szparagi. Pizze zsuwamy na gorący kamień lub wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok 10 -15 min.