Pizza wegetariańska

8


Łatwe


60 min.


2 os.

Składniki
pomidor1 sztuka
cukinia300 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
cebula1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
oliwki czarne0.5 szklanek
ostra zielona papryczka1 sztuka
Oregano z Turcji Knorr1 łyżeczka
bazylia1 łyżeczka
oliwa z oliwek
woda125 mililitrów
ser żółty50 gramów
Sos:
koncentrat pomidorowy100 gramów
sól1 łyżeczka
Oregano z Turcji Knorr2 łyżeczki
woda30 mililitrów
Ciasto do pizzy:
mąka1 kilogram
woda500 mililitrów
cukier25 gramów
sól20 gramów
olej50 mililitrów
drożdże8 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Przygotuj dodatki. Posiekaj cebulę i czosnek. Pomidory, cukinię, oliwki i ostrą papryką pokrój w plastry. Ser zetrzyj. Cebulę i czosnek zeszklij na łyżce oliwy.
Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki). Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz.
Krok 5
Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg.
Krok 6
Równomiernie rozłóż na sosie pokrojoną cebulę i czosnek, a na nie cukinię. Oprósz połową ziół.
Krok 7
Posyp równomiernie serem, rozłóż pomidory, oliwki i ostrą papryczkę. Posyp przyprawą w mini kostkach Knorr i skrop oliwą. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz pizzę około 15 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl