Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • cebula biała - 1 sztuka
  • ser pleśniowy blue - 100 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 opakowanie
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sos do pizzy
  • kilka listków świeżej bazylii
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 2 łyżeczki
  • woda - 30 mililitrów
  • ciasto
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Wstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
  2. Pierś przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój w cienkie paski.
  3. Mięso przełóż do miseczki, wymieszaj z oliwą oraz Delikatem Knorr do smaku i usmaż na rozgrzanej patelni.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kęsy ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
  5. Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować 1 cm odstępu od brzegu placka.
  6. Wierzch pizzy posyp pokruszonym serem, cebulą i usmażonym kurczakiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C na 15 minut. Po wyjęciu posyp listkami bazylii.