Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym

3


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
pierś z kurczaka 1 sztuka
cebula biała1 sztuka
ser pleśniowy blue100 gramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 opakowanie
sól do smaku1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
oliwa z oliwek2 łyżki
Sos do pizzy:
kilka listków świeżej bazylii
koncentrat pomidorowy100 gramów
cukier1 łyżeczka
sól1 łyżeczka
Oregano z Turcji Knorr2 łyżeczki
woda30 mililitrów
Ciasto:
mąka1 kilogram
woda500 mililitrów
cukier25 gramów
sól20 gramów
olej50 mililitrów
drożdże8 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Wstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 2
Pierś przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój w cienkie paski.
Krok 3
Mięso przełóż do miseczki, wymieszaj z oliwą oraz Delikatem Knorr do smaku i usmaż na rozgrzanej patelni.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kęsy ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
Krok 5
Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować 1 cm odstępu od brzegu placka.
Krok 6
Wierzch pizzy posyp pokruszonym serem, cebulą i usmażonym kurczakiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C na 15 minut. Po wyjęciu posyp listkami bazylii.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl