| |||||||||
| Składniki | ||
| drożdże suszone | 7 gramów | |
| mąka | 400 gramów | |
| oliwa z oliwek | 2 łyżki | |
| sól | 0.5 łyżeczek | |
| cukier | 1 łyżeczka | |
| koncentrat pomidorowy | 80 gramów | |
| Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr | 1 sztuka | |
| pomidory | 300 gramów | |
| ser brie | 200 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Wymieszaj drożdże, mąkę, oliwę, sól, pół łyżeczki cukru i pół szklanki letniej wody i wyrób, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Jeśli wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Rozwałkuj ciasto na duży placek, grubości 3-4 mm. |
| Krok 2 |
| Do koncentratu dodaj trochę wody, pozostały cukier i pokruszoną kostkę czosnkową. Wymieszaj – sos powinien być gęstszy niż keczup - i rozsmaruj na placku. Na wierzchu rozłóż plastry pomidorów i sera. |
| Krok 3 |
| Wstaw pizzę do piekarnika dopiero gdy osiągnie temperaturę 230°C. Pieczenie zakończ, kiedy brzegi ciasta ładnie się zrumienią. |
| Autor: Aleksandra Krzyżanowska |