Pizza z serem brie i żółtymi pomidorami

2


Średnie


60 min.


6 os.

Składniki
drożdże suszone7 gramów
mąka400 gramów
oliwa z oliwek2 łyżki
sól0.5 łyżeczek
cukier1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy80 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
pomidory300 gramów
ser brie200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj drożdże, mąkę, oliwę, sól, pół łyżeczki cukru i pół szklanki letniej wody i wyrób, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Jeśli wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Rozwałkuj ciasto na duży placek, grubości 3-4 mm.
Krok 2
Do koncentratu dodaj trochę wody, pozostały cukier i pokruszoną kostkę czosnkową. Wymieszaj – sos powinien być gęstszy niż keczup - i rozsmaruj na placku. Na wierzchu rozłóż plastry pomidorów i sera.
Krok 3
Wstaw pizzę do piekarnika dopiero gdy osiągnie temperaturę 230°C. Pieczenie zakończ, kiedy brzegi ciasta ładnie się zrumienią.
Autor: Aleksandra KrzyżanowskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl