|
Składniki | ||
drożdże suszone | 7 gramów | |
mąka | 400 gramów | |
oliwa z oliwek | 2 łyżki | |
sól | 0.5 łyżeczek | |
cukier | 1 łyżeczka | |
koncentrat pomidorowy | 80 gramów | |
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr | 1 sztuka | |
pomidory | 300 gramów | |
ser brie | 200 gramów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Wymieszaj drożdże, mąkę, oliwę, sól, pół łyżeczki cukru i pół szklanki letniej wody i wyrób, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Jeśli wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Rozwałkuj ciasto na duży placek, grubości 3-4 mm. |
Krok 2 |
Do koncentratu dodaj trochę wody, pozostały cukier i pokruszoną kostkę czosnkową. Wymieszaj – sos powinien być gęstszy niż keczup - i rozsmaruj na placku. Na wierzchu rozłóż plastry pomidorów i sera. |
Krok 3 |
Wstaw pizzę do piekarnika dopiero gdy osiągnie temperaturę 230°C. Pieczenie zakończ, kiedy brzegi ciasta ładnie się zrumienią. |
Autor: Aleksandra Krzyżanowska |