Pizza z serem brie i żółtymi pomidorami
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • drożdże suszone - 7 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 80 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • pomidory - 300 gramów
  • ser brie - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj drożdże, mąkę, oliwę, sól, pół łyżeczki cukru i pół szklanki letniej wody i wyrób, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Jeśli wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Rozwałkuj ciasto na duży placek, grubości 3-4 mm.
  2. Do koncentratu dodaj trochę wody, pozostały cukier i pokruszoną kostkę czosnkową. Wymieszaj – sos powinien być gęstszy niż keczup - i rozsmaruj na placku. Na wierzchu rozłóż plastry pomidorów i sera.
  3. Wstaw pizzę do piekarnika dopiero gdy osiągnie temperaturę 230°C. Pieczenie zakończ, kiedy brzegi ciasta ładnie się zrumienią.