Placek

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    placek i
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 2.5 łyżki
  • mąka pszenna - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • placek ii
  • orzechy włoskie - 20 dekagramów
  • białko - 5 sztuk
  • cukier - 10 dekagramów
  • miód - 1.5 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • żółtko - 3 sztuki
  • cukier - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Placek I: Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać.
  3. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.
  4. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.
  5. Placek II: Białka ubić z cukrem.
  6. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać.
  7. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.
  8. Krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym.
  9. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka.
  10. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń.
  11. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.
  12. Przełożenie placka: I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część). Na wierzch polewa kakaowa.