Placek bomba
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 160-180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 40 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • masa 1
  • mąka krupczatka - 1 szklanka
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • żółtko - 4 sztuki
  • mleko - 1 litr
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • masa 2
  • mleko skondensowane słodzone - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • masa 3
  • śmietana 30 % - 0.5 litrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • śmietan fix - 2 opakowania
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • krakersy - 1 opakowanie
  • śnieżka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Wszystkie składniki zarobić na stolnicy, podzielić na 2 części i upiec 2 placki.
  2. Masa I: ¾ litra mleka zagotować z cukrem i Kasią.
  3. W reszcie mleka rozrobić mąkę i żółtka i wlać do gotującego się mleka.
  4. Gotować 2-3 minuty.
  5. Przełożyć placek jeszcze ciepłym budyniem.
  6. Masa II: Ugotować mleko około 2h, a gdy ostygnie, połączyć z 1 Kasią.
  7. Masa III: Kremówkę ubić z cukrem, dodać śmietanki, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy będzie tężeć, wlać do ubitej śmietanki.
  8. Przełożenie: - ciasto kruche - masa I - ciasto kruche - masa II - krakersy (duże) - masa III - starta czekolada lub posypka.