Placek cynamonowy
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  •  °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 400 gramów
  • suszone drożdże - 1 opakowanie
  • mleko - 150 mililitrów
  • cukier - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • jajka (M) - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • nadzienie:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 3 łyżeczki
  • wierzch:
  • cukier puder - 50 gramów
  • woda - 1 łyżka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Kasię roztop w rondelku. W misce wymieszaj: mąkę, drożdże z mlekiem, cukier, jajka i sól.
  2. Dodaj przestudzoną Kasię i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć, a następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia, na prostokąt o krótszym boku 22 cm.
  4. Kasię na nadzienie roztop i posmaruj nią ciasto. Posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
  5. Ciasto potnij wzdłuż krótszego boku na pasy i ułóż jeden na drugim. Razem z papierem przewróć na bok i włóż do foremki.
  6. Wstaw do zimnego piekarnika u ustaw go na temperaturę 180 st.C. Piecz około 45 minut. Cukier puder utrzyj z wodą. Upieczone ciasto posmaruj lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.