Placek czeski
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 75 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • miód - 3 łyżki
  • soda - 1 łyżeczka
  • śmietana - 4 łyżki
  • masa
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 4 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 13 dekagramów
  • dżem - 1 puszka

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Upiec 3 placki.
  2. Ugotować budyń, gdy wystygnie utrzeć go z Kasią i 5 łyżkami cukru pudru.
  3. Przekładać placki masą i dżemem.