Placek drożdżowy z brzoskwiniami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 220 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • drożdże - 30 gramów
  • jajka - 1 sztuka
  • mleko letnie - 1 szklanka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • kruszonka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • brzoskwinie - 1 słoik

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkiej ilości letniej wody rozrobić drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru oraz 3 łyżeczkami mąki.
  2. Całość dokładnie wymieszać po czym pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać letnie mleko,
  4. Kasię, cukier, jajko, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny (by dwukrotnie zwiększyło swoja objętość). Z podanych składników zrobić kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blachę posmarowaną Kasią.
  5. Rozłożyć na blaszce i ułożyć brzoskwinie (świeże lub z syropu). I posypać kruszonką.