Placek drożdżowy z brzoskwiniami

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mąka pszenna3 szklanki
drożdże30 gramów
jajka1 sztuka
mleko letnie1 szklanka
cukier0.5 szklanek
cukier wanliowy 1 opakowanie
sól1 szczypta
Kruszonka:
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
mąka2 szklanki
cukier0.75 szklanek
brzoskwinie1 słoik
Przygotowanie
Krok 1
W niewielkiej ilości letniej wody rozrobić drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru oraz 3 łyżeczkami mąki.
Krok 2
Całość dokładnie wymieszać po czym pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać letnie mleko,
Krok 4
Kasię, cukier, jajko, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny (by dwukrotnie zwiększyło swoja objętość). Z podanych składników zrobić kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blachę posmarowaną Kasią.
Krok 5
Rozłożyć na blaszce i ułożyć brzoskwinie (świeże lub z syropu). I posypać kruszonką.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl