Placek drożdżowy z dowolnymi owocami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • drożdże - 10 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 4 sztuki
  • olej - 0.75 szklanek
  • mleko - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 4.5 szklanek
  • kruszonka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć, dodać kolejno: cukier, cukier waniliowy, wlać jajka, olej, ciepłe mleko, wsypać mąkę przez sitko.
  2. Odstawić na 2 godziny.
  3. Potem dokładnie ciasto wymieszać i wyłożyć na blaszkę.
  4. Zagnieść kruszonkę.