Placek drożdżowy z jagodami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 55 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • mąka - 15 dekagramów
  • drożdże - 1 dekagram
  • mleko - 60 mililitrów
  • żółtko - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 dekagramy
  • sól - 1 szczypta
  • jagody - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką mąki i mlekiem.
  2. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  3. W rondelku rozpuścić Kasię i ostudzić.
  4. Rozczyn połączyć z pozostałą mąką, żółtkiem, Kasią, cukrem waniliowym i solą.
  5. Wyrobić ciasto i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do czasu, aż wyrośnie.
  6. Ciasto drożdżowe rozwałkować na cienki placek, wyłożyć dno i bok natłuszczonej blachy.
  7. Następnie wysypać jagody. Można na górę zrobić posypkę z Kasi i cukru.
  8. Piec ciasto w temperaturze 175 stopni przez około 55 minut.