placek drożdżowy z kruszonką
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • drożdże - 50 gramów
  • mleko - 0.75 szklanek
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajka - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • skórka pomarańczowa
  • kruszonka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 50 gramów
  • cukier - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw trzeba przygotować rozczyn: rozetrzeć drożdże z łyżką mąki, łyżką mleka i odrobiną ciepłego mleka.
  2. Powinien mieć konsystencję śmietany.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce i zaczekać aż podwoi swoją objętość.
  4. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać mleko i masło, wbić jaja.
  5. Dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić na gładką masę.
  6. Po wyrobieniu trzeba je oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę aż podwoi objętość. Wtedy wyrobić drugi raz, dodając skórkę pomarańczową i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Na wierzchu posypać kruszonką (ugnieść mąkę, cukier i masło) i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ja wstawiam do zimnego piekarnika (na minimum pół godziny), po czym go włączam i ustawiam na 170 st. C. Piekę 40 minut (10 minut piekarnik się rogrzewa + 30 minut pieczenia). Potem już tylko czekać aż placek wystygnie