|
Składniki | ||
olej | 1 szklanka | |
śmietana | 3 łyżki | |
mąka pszenna | 1 szklanka | |
sól | 1 szczypta | |
cukier | 1 szklanka | |
jaja | 3 sztuki | |
drożdże | 5 dekagramów | |
mąka tortowa | 2 szklanki | |
mąka krupczatka | 1 szklanka | |
cukier waniliowy opakowanie | 1 sztuka | |
mleko letnie | 1 szklanka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: 1/2 szklanki cukru 5 dkg drożdży 1 szklanka letniego mleka - rozbełtać to wszystko 3 jajka 3 łyżki śmietany szczypta soli 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki (2 szklanki tortowej i 1 szklanka krupczatki) Kruszonka: 1/2 masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 szklanka mąki pszennej |
Krok 2 |
CIASTO: Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, na cukier rozkruszone drożdże, później mleko z jajkami i śmietaną (te 3 składniki rozbełtane), sól, olej, a na górę mąka. NIE MIESZAĆ TEGO!!!!! Pozostawić to najlepiej na całą noc lub na około (6-8 godzin). Po tym czasie wymieszać wszystko i pozostawić na 15 minut. Ciasto wyłożyć na dużą blachę z piekarnika. Blachę wysmarować margaryną. Piec w temperaturze ok. 180 stopni i piec ok. 40-60 minut. RABARBAR: Obrać, pokroi na kawałki i pzesypać cukrem i również pozostawić na całą noc. Następnie wyłożyć na ciasto. |
Krok 3 |
KRUSZONKA 1/2 kostki masła lub margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i mąkę. Wszystko wymieszać aż powstaną grudki. |
Autor: It's My Little Yummy |