Placek drożdżowy z rabarbarem
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy opakowanie - 1 sztuka
  • drożdże - 5 dekagramów
  • mleko letnie - 1 szklanka
  • jaja - 3 sztuki
  • śmietana - 3 łyżki
  • olej - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 2 szklanki
  • mąka krupczatka - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: 1/2 szklanki cukru 5 dkg drożdży 1 szklanka letniego mleka - rozbełtać to wszystko 3 jajka 3 łyżki śmietany szczypta soli 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki (2 szklanki tortowej i 1 szklanka krupczatki) Kruszonka: 1/2 masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 szklanka mąki pszennej
  2. CIASTO: Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, na cukier rozkruszone drożdże, później mleko z jajkami i śmietaną (te 3 składniki rozbełtane), sól, olej, a na górę mąka. NIE MIESZAĆ TEGO!!!!! Pozostawić to najlepiej na całą noc lub na około (6-8 godzin). Po tym czasie wymieszać wszystko i pozostawić na 15 minut. Ciasto wyłożyć na dużą blachę z piekarnika. Blachę wysmarować margaryną. Piec w temperaturze ok. 180 stopni i piec ok. 40-60 minut. RABARBAR: Obrać, pokroi na kawałki i pzesypać cukrem i również pozostawić na całą noc. Następnie wyłożyć na ciasto.
  3. KRUSZONKA 1/2 kostki masła lub margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i mąkę. Wszystko wymieszać aż powstaną grudki.