| |||||||||
| Składniki | ||
| olej | 1 szklanka | |
| śmietana | 3 łyżki | |
| mąka pszenna | 1 szklanka | |
| sól | 1 szczypta | |
| cukier | 1 szklanka | |
| jaja | 3 sztuki | |
| drożdże | 5 dekagramów | |
| mąka tortowa | 2 szklanki | |
| mąka krupczatka | 1 szklanka | |
| cukier waniliowy opakowanie | 1 sztuka | |
| mleko letnie | 1 szklanka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ciasto: 1/2 szklanki cukru 5 dkg drożdży 1 szklanka letniego mleka - rozbełtać to wszystko 3 jajka 3 łyżki śmietany szczypta soli 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki (2 szklanki tortowej i 1 szklanka krupczatki) Kruszonka: 1/2 masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 1 szklanka mąki pszennej |
| Krok 2 |
| CIASTO: Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, na cukier rozkruszone drożdże, później mleko z jajkami i śmietaną (te 3 składniki rozbełtane), sól, olej, a na górę mąka. NIE MIESZAĆ TEGO!!!!! Pozostawić to najlepiej na całą noc lub na około (6-8 godzin). Po tym czasie wymieszać wszystko i pozostawić na 15 minut. Ciasto wyłożyć na dużą blachę z piekarnika. Blachę wysmarować margaryną. Piec w temperaturze ok. 180 stopni i piec ok. 40-60 minut. RABARBAR: Obrać, pokroi na kawałki i pzesypać cukrem i również pozostawić na całą noc. Następnie wyłożyć na ciasto. |
| Krok 3 |
| KRUSZONKA 1/2 kostki masła lub margaryny dodać cukier i cukier waniliowy i mąkę. Wszystko wymieszać aż powstaną grudki. |
| Autor: It's My Little Yummy |