Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |
Krok 2 |
Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło. |
Krok 3 |
Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. |
Krok 4 |
Blachę o wymiarach 22x28 cm wysmaruj Kasią i oprósz bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź na całej powierzchni, odstaw. |
Krok 5 |
Umyte śliwki przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Ułóż na cieście skórką do dołu. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30-40 minut w 170 st.C |
Krok 6 |
Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wodą na gładką, gęstą masę. Lekko przestudzone ciasto polej lukrem.
|