Placek drożdżowy ze śliwkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 80 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • jajka - 2 sztuki
  • drożdże - 20 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.2 opakowań
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • dodatki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • woda - 2 łyżki
  • śliwki - 700 gramów
  • płatki migdałowe - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło.
  3. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk.
  4. Blachę o wymiarach 22x28 cm wysmaruj Kasią i oprósz bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź na całej powierzchni, odstaw.
  5. Umyte śliwki przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Ułóż na cieście skórką do dołu. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30-40 minut w 170 st.C
  6. Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wodą na gładką, gęstą masę. Lekko przestudzone ciasto polej lukrem.