Placek drożdżowy ze śliwkami

54


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka2 szklanki
cukier80 gramów
mleko0.5 szklanek
jajka2 sztuki
drożdże20 gramów
Kostka do pieczenia Kasia0.2 opakowań
cukier wanliowy 1 opakowanie
sól1 szczypta
Dodatki:
cukier puder1 szklanka
woda2 łyżki
śliwki700 gramów
płatki migdałowe 50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasto przykryj i odstaw by lekko podrosło.
Krok 3
Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk.
Krok 4
Blachę o wymiarach 22x28 cm wysmaruj Kasią i oprósz bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź na całej powierzchni, odstaw.
Krok 5
Umyte śliwki przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Ułóż na cieście skórką do dołu. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30-40 minut w 170 st.C
Krok 6
Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wodą na gładką, gęstą masę. Lekko przestudzone ciasto polej lukrem.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl