Placek góralski

0


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
cukier0.75 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia0.75 opakowań
miód2 łyżki
jajko1 sztuka
soda1 łyżeczka
mąka0.5 kilogramów
Krem:
mąka0.3 szklanek
cukier0.75 szklanek
mleko1 szklanka
cukier wanliowy 1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia0.75 opakowań
dżem z czarnej porzeczki1 słoik
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Cukier i Kasię utrzeć dodać miód, jajka, sodę i mąkę. Wszystko dobrze ugnieść. Podzielić ciasto na 4 części.
Krok 2
Rozwałkować każdą część na posypanym mąką spodzie blachy (blacha odwrócona do góry dnem).
Krok 3
Krem: Połowę szklanki mleka rozprowadzić z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować z tego budyń i zostawić do ostygnięcia.
Krok 4
Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać ostygnięty budyń.
Krok 5
Przekładanie: ciasto, krem, ciasto, dżem, ciasto, krem, ciasto, wierzch posypać cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl