Placek góralski

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto
  • cukier - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 opakowań
  • miód - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • soda - 1 łyżeczka
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • krem
  • mąka - 0.3 szklanek
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 opakowań
  • dżem z czarnej porzeczki - 1 słoik

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Cukier i Kasię utrzeć dodać miód, jajka, sodę i mąkę. Wszystko dobrze ugnieść. Podzielić ciasto na 4 części.
  2. Rozwałkować każdą część na posypanym mąką spodzie blachy (blacha odwrócona do góry dnem).
  3. Krem: Połowę szklanki mleka rozprowadzić z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować z tego budyń i zostawić do ostygnięcia.
  4. Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodać ostygnięty budyń.
  5. Przekładanie: ciasto, krem, ciasto, dżem, ciasto, krem, ciasto, wierzch posypać cukrem pudrem.