Placek kokosowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 55 minut
  • 175 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • mąki pszennej typ 500 - 100 gramów
  • mąka ziemniaczana - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • wiórków kokosowych - 165 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mikserem ustawionym na maksymalne obroty ubić jajka (ok. 2 min.), dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
  2. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać dodawać po łyżce do masy jajecznej, ucierając mikserem ustawionym na średnie obroty.
  3. Dodać 125 g wiórków kokosowych, po czym, ucierając ostrożnie, wlać gorącą Kasię.
  4. Formę (średnica 24 cm) dokładnie natłuścić, nałożyć ciasto, wyrównać wierzch.
  5. Piec ok. 55 min w temp. ok. 175 st. C (piekarnik z termoobiegiem ok.150 st.C).
  6. Udekorować polewą i wiórkami kokosowymi.