Placek kolorowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa różowa:

5 sztuk

25 dekagramów

15 dekagramów

15 dekagramów

1 łyżeczka

2 opakowania

ciasto piegowate:

7 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

masa:

5 sztuk

18 dekagramów

0.5 litra

1 opakowanie

2 łyżki

1 opakowanie

1 słoik

1 puszka

polewa:

0.5 opakowania

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto różowe: Kasię utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu ubić pianę z białek i lekko wymieszać. Upiec placek.

Krok 2

Ciasto piegowate: aby przygotować biszkopt należy rozbić jajka do żółtek dodać ocet i proszek wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać cukier, masę jajeczną, a na koniec mąkę. Delikatnie wsypać mak i wymieszać. Upiec placek i przekroić na pół.

Krok 3

Masa: z mleka, cukru, żółtek, budyniu, mąki ugotować budyń i przestudzić.

Krok 4

Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.

Krok 5

Polewa: składniki włożyć do naczynia dokładnie wymieszać i zagotować.

Krok 6

Przełożenie placka: ciasto piegowate - masa - brzoskwinie - ciasto różowe - powidła - masa -ciasto piegowate - polewa - wiórki kokosowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek kolorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek kolorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek kolorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek kolorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek kolorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek kolorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek kolorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej