Placek kolorowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

6

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto piegowate:

2 łyżeczki

0.5 szklanki

masa:

1 puszka

0.5 litra

1 słoik

5 sztuk

1 opakowanie

2 łyżki

masa różowa:

7 sztuk

2 opakowania

1 szklanka

2 łyżeczki

18 dekagramów

polewa:

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto różowe: Kasię utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu ubić pianę z białek i lekko wymieszać. Upiec placek.

Krok 2

Ciasto piegowate: aby przygotować biszkopt należy rozbić jajka do żółtek dodać ocet i proszek wymieszać. Z białek ubić pianę, dodać cukier, masę jajeczną, a na koniec mąkę. Delikatnie wsypać mak i wymieszać. Upiec placek i przekroić na pół.

Krok 3

Masa: z mleka, cukru, żółtek, budyniu, mąki ugotować budyń i przestudzić.

Krok 4

Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.

Krok 5

Polewa: składniki włożyć do naczynia dokładnie wymieszać i zagotować.

Krok 6

Przełożenie placka: ciasto piegowate - masa - brzoskwinie - ciasto różowe - powidła - masa -ciasto piegowate - polewa - wiórki kokosowe.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej