Placek korzenny

0


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto kruche:
jajko1 sztuka
cukier25 dekagramów
Lukier:
cytryna1 sztuka
Ciasto kruche:
mąka37 dekagramów
goździki10 sztuk
Lukier:
cukier puder25 dekagramów
Ciasto kruche:
powidła śliwkowe70 dekagramów
zmielone migdały25 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia25 dekagramów
zmielony cynamon2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Zagnieść ciasto z wszystkich wymienionych wyżej składników, podzielić na cztery części, nie wałkować, lecz układać cienkimi kawałkami na folii i upiec w gorącym piekarniku, a gdy placki będą jeszcze gorące, folię usunąć.
Krok 2
Przełożyć placki powidłami, przycisnąć deseczką i obciążyć.
Krok 3
Gdy ciasto ostygnie, lukrować w krateczkę.
Krok 4
Przygotować przezroczysty lukier, dodając do cukru pudru sok cytrynowy, a jeśli to konieczne - wodę.
Krok 5
Gdy lukier po dokładnym utarciu zgęstnieje, nabić nim strzykawkę do lukru i ozdobić ciasto.
Krok 6
Odstawić placek na 2 dni, a wtedy będzie kruchy i smaczny
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl