Placek korzenny
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180-200 °C

Składniki:

    ciasto kruche
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • cukier - 25 dekagramów
  • zmielone migdały - 25 dekagramów
  • mąka - 37 dekagramów
  • goździki - 10 sztuk
  • zmielony cynamon - 2 łyżeczki
  • jajko - 1 sztuka
  • powidła śliwkowe - 70 dekagramów
  • lukier
  • cytryna - 1 sztuka
  • cukier puder - 25 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto z wszystkich wymienionych wyżej składników, podzielić na cztery części, nie wałkować, lecz układać cienkimi kawałkami na folii i upiec w gorącym piekarniku, a gdy placki będą jeszcze gorące, folię usunąć.
  2. Przełożyć placki powidłami, przycisnąć deseczką i obciążyć.
  3. Gdy ciasto ostygnie, lukrować w krateczkę.
  4. Przygotować przezroczysty lukier, dodając do cukru pudru sok cytrynowy, a jeśli to konieczne - wodę.
  5. Gdy lukier po dokładnym utarciu zgęstnieje, nabić nim strzykawkę do lukru i ozdobić ciasto.
  6. Odstawić placek na 2 dni, a wtedy będzie kruchy i smaczny