Placek królewski
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 60 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • śmietana - 2 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 łyżka
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 7 dekagramów
  • miód - 7 dekagramów
  • masa
  • mleko - 2 szklanki
  • kasza manna - 6 łyżek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • olejek migdałowy - 1 opakowanie
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • powidła śliwkowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: utrzeć jajko z cukrem.
  2. Mąkę wymieszać z sodą, dodać utarte jajko z cukrem, ostudzony miód i śmietanę.
  3. Wyrobić i podzielić na 3 części-placki.
  4. Piec każdy oddzielnie po 15 minut w 170 stopniach C do zrumienienia.
  5. Masa: zagotować mleko i dodać kaszę mannę.
  6. Gotować jeszcze od 15 minut na małym ogniu, aby nie przypalić.
  7. Pod koniec gotowania dodać cukier puder.
  8. Ostudzić.
  9. W tym czasie utrzeć kostkę Kasi i dodawać po 1 łyżce kaszy i dalej ucierać, dodać olejek.
  10. Przełożyć każdy placek: placek-masa, placek, powidła, placek.
  11. Można posypać cukrem pudrem, można polać czekoladą.