Placek kruchy z wiśniami, budyniem i kokosem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • śmietana kwaśna 18% - 2 łyżki
  • żółtko - 5 sztuk
  • wiórki kokosowe - 100 gramów
  • masa
  • mleko - 1 litr
  • budyń waniliowy - 3 opakowania
  • cukier - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • białko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • wiśnie drylowane - 20 dekagramów
  • galaretka czerwona - 1 opakowanie
  • żółtko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto. Schłodzić. 1/4 porcji ciasta zagnieść z kokosem i dodatkowym cukrem i uformować kulki.
  2. Masa: Odlać 1 szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem i Kasią.
  3. Odlane mleko wymieszać z budyniami, wlać do gotującego się mleka, chwilę gotować.
  4. Do jeszcze gorącego budyniu dodać proszek do pieczenia i ubite białka.
  5. Ciastem wylepić formę, nałożyć odsączone wiśnie wymieszane z galaretką w proszku, nałożyć masę budyniową, posmarować żółtkiem, ułożyć kulki kokosowe.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.