Placek à la podpłomyk
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 30 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • pomidory - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwki - 10 sztuk
  • papryka - 1 sztuka
  • ser żółty - 30 dekagramów
  • szczypiorek
  • olej - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, jajko i ½ szklanki wody. Zagnieć na ciasto. Podziel na 4 części i rozwałkuj placki.
  2. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Ser zetrzyj na grubych oczkach, cebulę pokrój w półplastry, pomidory w plastry, paprykę w paski.
  4. Na każdym placku ułóż warzywa, posyp pokrojonym szczypiorkiem i oliwkami.
  5. Oprósz pokruszonymi mini kostkami Czosnek Knorr, piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.