Placek makowy

155


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
mąka200 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier100 gramów
śmietana 18%2 łyżki
Masa:
jajko4 sztuki
cukier100 gramów
masa makowa900 gramów
morele w zalewie1 opakowanie
kasza manna2 łyżki
Dekoracja:
cukier puder3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, Kasię i śmietanę wymieszaj mikserem, a następnie wysyp na blat i szybko zagnieć.
Krok 2
Około 1/5 części ciasta odłóż do lodówki, a resztą wyklej dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
Masa: Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj mak z puszki i kaszę, znów wymieszaj.
Krok 4
Masę makową wyłóż na ciasto w tortownicy, na to połóż połówki osączonych z zalewy moreli.
Krok 5
Wyjmij resztę ciasta z lodówki i pokrusz na wierzchu.
Krok 6
Piecz ok. 50 min. w 180 st. C.
Krok 7
Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl