Placek makowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 100 gramów
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • masa
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 100 gramów
  • masa makowa - 900 gramów
  • morele w zalewie - 1 opakowanie
  • kasza manna - 2 łyżki
  • dekoracja
  • cukier puder - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, Kasię i śmietanę wymieszaj mikserem, a następnie wysyp na blat i szybko zagnieć.
  2. Około 1/5 części ciasta odłóż do lodówki, a resztą wyklej dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Masa: Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj mak z puszki i kaszę, znów wymieszaj.
  4. Masę makową wyłóż na ciasto w tortownicy, na to połóż połówki osączonych z zalewy moreli.
  5. Wyjmij resztę ciasta z lodówki i pokrusz na wierzchu.
  6. Piecz ok. 50 min. w 180 st. C.
  7. Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem.